Jag råkar faktiskt vara en fena på att baka! Kanske inte så att jag kan göra en massa komplicerade bakverk och skulle platsa som TV-kock, men mina specialiteter gör jag riktigt bra och de är mycket uppskattade. Dessutom är det ju väldigt roligt att baka. Det är lite som avslappning att få stå och röra ihop ingredienser och se de bli till en smet, och att smaka på smeten ska man ju inte heller underskatta. Här kommer ett recept som jag brukar baka ibland. Uppskattat av både stora och små!

Chokladrutor med glasyr och kokos

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 6 ägg
  • 4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk bakpulver

Glasyr:

  • 50 g smör
  • 4 dl florsocker med chokladsmak
  • 3 msk vatten

Garnering:

  • Riven kokos

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt bladningen svalna.
  3. Vispa ägg. socker och vaniljsocker pösigt med en elvisp.
  4. Blanda mjölet med kakao och bakpulver. Vänd ner mjöl- och smörblandningen i äggpöset och rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en väl smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakan svalna.
  6. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt florsockret och späd med vattnet. Rör till en jämn och slät glasyr.
  7. Bred glasyren på den kalla kakan och strö över rikligt med kokos.
  8. Skär kakan i rutor (30 st). Förvara chokladrutorna i en burk med lock.

ugn