Det finns mängder med olika sorters garageportar på garage runt om i Sverige, men det är frågan om det inte är vipporten som är den mest klassiska. Det är dock inte den vanligaste, även om man skulle kunna tro det, utan de flesta av landets garage har slagportar. Men vipporten har länge varit mer eller mindre standard på de bilgarage som ligger i anslutning till villor. Anledningen till att vipporten blivit så populär är inte heller svår att förstå. Sättet den fungerar på är ett under av teknisk briljans, som man kanske inte alltid riktigt tänker på. Då de fungerar så enkelt och perfekt så är det knappast något man reflekterar över – hur går det egentligen till när man öppnar dem?

Vipporten fungerar tack vare ett snillrikt system av skenor och blad, som gör att den vippas upp under taket. Systemet gör att porten, trots att den är tung och stabil, ändå är lätt att öppna; det krävs inte mycket armstyrka för att den ska gå upp, och även ett barn kan klara av det. Det gör att vipporten är en av de mer robusta garageportsmodellerna, som är inbrottssäker och lätt att isolera. Slagportar är visserligen även de stabila och robusta, men inte på långt när lika praktiska, speciellt för bilgarage, och vill man ha en takskjutport eller rullport med samma fina egenskaper som en vipport kommer det att kosta lite extra.

Har du sedan bestämt dig för att, jo, en vipport är nog precis vad ditt garage behöver så finns det mängder med tillverkare och leverantörer att välja mellan. En intressant nykomling är där Sandöporten, som sysslar med import av högkvalitetsgarageportar till låga priser. De har ett brett utbud av vipportar och andra garageportar, alla av riktigt hög klass, till förvånansvärt låga priser. Ett litet tips till den som letar efter en ny garageport.